Pomarańczowe trufelki

Od jakiegoś czasu trufle towarzyszą nam w okresie świątecznym jako stały element tego okresu. Najczęściej są robione jako niespodzianki-prezenty dla rodziny od najmłodszej osoby  w rodzinie. W tym roku zmieniłyśmy ich smak na pomarańczowy dzięki dodatkowi likieru. Równie dobrze likier można zastąpić odrobiną aromatu pomarańczowego, a ich kształt dowolnie modelować. 




Pomarańczowe trufelki
  • czekolada gorzka 200 g
  • szampan 100 mililitrów
  • likier pomarańczowy najlepiej COINTREAU 2 łyżki
  • starta drobno skórka z pomarańczy
  • kakao gorzkie
  • miód 2 łyżki 

Czekoladę deserową rozpuszczamy w kąpieli wodnej nad garnkiem z gorącą wodą. Stopniowo dodajemy szampana mieszając aż czekolada się "zbryli", następnie likier pomarańczowy i mieszamy dokładnie. Dodajemy miód oraz startą skórkę pomarańczową, mieszamy aż konsystencją czekolady powróci do poprzedniego stanu. Masę wkładamy na 30 min. do lodówki. Po wyciągnięciu z lodówki, robimy kuleczki i obtaczamy je w ciemnym kakao. Można zapakować do woreczków na prezent gwiazdkowy.




Słodki upominek

10 komentarzy:

  1. Podobają mi się te trufelki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne, chcę mieć takie zawsze pod ręką, w sam raz, żeby napakować nimi kieszeń zimowego płaszczyka :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Każdy obdarowany takim małym słodkim cudeńkiem powinien być zachwycony :]

    OdpowiedzUsuń
  4. pijane trufelki, super na prezent.

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie domowe slodkosci to doskonaly prezent!

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne te trufle! Z wyrazistą nutą...mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mniam, mniam!
    dostanę takie na prezencik? xd

    OdpowiedzUsuń
  8. Trufelki jakie lubię :) Fajnie gdyby mi ktoś takie sprezentował :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie alkohole w trufelkach muszą być cudowne.

    OdpowiedzUsuń
  10. dzięki wielkie te trufeki to naprawde dobra rzecz.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger